بازگشت به مقالات

اشتراک گذاری پست

ارسال شده توسط: تیک طب Tickteb دسته‌بندی: پرستاری, مقالات دیدگاه: 0 دیدگاه

7 نکته طلایی درباره نگهداری از سالمند که باید بدانیم

۷ نکته طلایی درباره نگهداری از سالمند که باید بدانیم

وقتی ۱۰ درصد از جمعیت ایران را سالمندان تشکیل داده‌اند و به سرعت این درصد در حال افزایش است؛ نگهداری از سالمند دیگر نه فقط یک وظیفه عاطفی بر دوش فرزندان، بلکه یک شغل و پیشه حرفه‌ای و مسئولیتی برعهده دولت خواهد بود. کاهش زاد و ولد و همچنین نرخ مرگ و میر، دو علت مهم افزایش جمعیت سالمندان هر جامعه‌ای است. این گروه از افراد که بیش از گروه‌های سنی دیگر احتیاج به توجه و احترام دارند، چه نیازهای دیگری دارند که برای حفظ کرامت آنان باید فراهم باشد؟ برای تأمین رفاه آنان چه باید کرد؟ بدیهی است خدمات درمانی و مراقبت از سالمندان در کنار برنامه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری در دوران کهنسالی می‌تواند به نحو موثرتری از پدیده «سالمندآزاری» جلوگیری نماید و در عبور از این مرحله زندگی آنها را یاری کند. ۷ نکته طلایی زیر را به خاطر بسپارید تا بتوانید به عزیزان سالمند خود لبخند هدیه دهید.

 

نگهداری از سالمند

  1. سالمندی بیماری نیست

پیری یک پدیده طبیعی است که به تنهایی باعث بیماری نمی‌شود؛ اما کاهش توانایی اندام‌های بدن که از خیلی سال قبل از اینکه پیر به نظر برسیم آغاز شده است، باعث ابتلا به بیماری‌ می‌شود. پس باید بین یک فرد سالمند و یک فرد بیمار تفاوت قائل شد. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که سالمندی از چه سالی آغاز می‌شود؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) افراد سالمند و پیر به سه دسته قابل طبقه‌بندی هستند:

الف) سالمند: سن ۶۰ تا ۷۵ سال

ب) پیر: سن ۷۶ تا ۹۰ سال

ج) خیلی پیر: بالای ۹۰ سال

باید توجه داشت که سن تقویمی با سن بیولوژیکی ممکن است یکسان نباشد. شاید شما هم افراد خیلی پیر را دیده باشید که در ۹۵ سالگی کاملا فعال و سالم بوده و حتی صاحب فرزند هم شده‌اند در حالی که فرد دیگری با سنی ۳۰ سال کوچکتر، بسیار ناتوان و فرسوده شده است.  بنابراین سبک زندگی فرد در دوران جوانی، تعیین کننده وضعیت فیزیولوژیکی وی در سالمندی خواهد بود.

اگر این نکته طلایی را درک کنیم که پیر شدن یک روند طبیعی است و موجب کاهش توانایی و عملکرد فرد می‌شود در نگهداری از سالمند خود بهتر عمل خواهیم کرد و وی را متهم به تمارض به بیماری نخواهیم نمود.

 

  1. سالمندان گنجینه‌ای از تجربه هستند

شما چند سال دارید؟ اگر هنوز در دوران نوجوانی یا جوانی هستید، نگاهی به مسیری که پیموده‌اید بیاندازید. چه درس‌ها و تجربیاتی در همین سال‌های معدود کسب کرده‌اید؟ حال به پدر، مادر یا پدربزرگ و مادربزرگ سالخورده خود نگاه کنید. لابه‌لای هر چین و چروک صورت و دست‌هایشان داستان‌های موفقیت و شکست‌هایی نهفته است که اگر شنونده خوبی باشید، آنها مشتاق تعریف کردن هستند. شاید امروز از نصیحت شنیدن خوشتان نیاید اما روزی خواهد رسید که در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرید که همین پند و اندرزها چراغ راهتان خواهد بود.

اگر مراقبت از سالمند خانواده وظیفه شماست با جان و دل آن را انجام دهید و خود را در کلاس درسی به وسعت یک عمر ببینید. در آن صورت بیشتر از آنچه که می‌دهید، خواهید گرفت. تا فرصت باقیست از این گنجینه‌ها استفاده کنید زیرا “همیشه خیلی زود دیر می‌شود.”

 

  1. نگهداری از سالمند را یاد بگیریم

با افزایش سن جمعیت در تمامی کشورها، برنامه‌های مراقبتی و نگهداری از سالمندان در سطوح مختلف آموزش داده می‌شود. نیازهای سالمندان در جامعه امروز با گذشته متفاوت است و برای ادای دین به این عزیزان لازم است مهارت‌های مختلفی مانند شناخت تغییرات عمومی پیری، بیماری‌ها و آسیب‌های دوران سالمندی، چگونگی جابجایی سالمند با رعایت اصول ارگونومی و نکات ایمنی، اصول تغذیه درست، کمک‌های اولیه و نحوه کنترل علائم حیاتی مانند فشارخون، تشخیص و پیشگیری از سکته مغزی و … را بیاموزیم.

سالمندان

  1. خانه سالمندان؛ آری یا نه؟!

انتخاب آن با شماست. اما بی تردید اگر نظر سالمندتان را بخواهید، او ترجیح می‌دهد در خانه خود و در کنار فرزندان و عزیزانش بماند. با این حال گاهی اوقات ممکن است فرد سالمند تنها باشد و فرزند یا بستگان نزدیکی نداشته باشد و مجبور شود تحت مراقبت یکی از این موسسات قرار بگیرد. در خانه سالمندان علاوه بر خدمات پزشکی، امکان معاشرت با هم سن و سالان نیز فراهم خواهد بود که این خود یکی از مزایای این انتخاب اجباری است.

 

  1. خدمات نگهداری از سالمند در منزل

استفاده از خدمات نگهداری از سالمند در منزل برای افرادی که به دلیل بیماری، شرایط جسمانی خاصی دارند و مراقبت از آنها از توان اعضای خانواده خارج است، گزینه‌ای است که امروزه پیش روی ماست. یک مراقب سالمند دلسوز و ماهر، با آموزش حرفه‌ای که دیده است، می‌تواند بهترین شرایط را برای سالمند عزیز شما در منزل فراهم کند.این خدمات به صورت ساعتی، روزانه یا شبانه‌روزی ارائه می‌شود.

 

  1. ما هم سالمند می‌شویم

۱۰ یا ۲۰ سال پیش خود را به یاد دارید؟ می‌بینید به چه سرعتی به زمان حال و سن کنونی‌تان رسیده‌اید، به همین سرعت هم به دوران سالمندی خواهید رسید. دوست دارید در آن دوران با شما چه رفتاری شود؟ زمانی که به دلیل فرایند پیری، پوستتان چروک می‌شود، صداها را خوب نمی‌شنوید، کمرتان خم می‌شود و زانوها کم می‌آورند، دندانی در دهانتان باقی نمی‌ماند و معده‌تان هر غذایی را تحمل نمی‌کند، کم کم بعضی چیزها را به یاد نمی‌آورید و عضلاتتان برای راه رفتن یاری نمی‌کند؛ دوست دارید اطرافیان چگونه از شما مراقبت کنند؟

 

  1. از زندگی سالم تا سالمندی کم مشکل

آمارها می‌گویند سن امید به زندگی در ایران به ۷۴ سال رسیده است اما امید به زندگی سالم، ۱۰ سال قبل از این سن است. بنابراین سال‌های آخر زندگی حتی اگر به بیماری‌ خاصی مبتلا نشوید، با از دست رفتن سلول‌ها و کاهش عملکرد دستگاه‌های بدن، روزهای دشواری را از نظر جسمی و ذهنی پیش رو خواهید داشت. خوب است از هم اکنون درباره پیری و روش‌های نگهداری از سالمند مطالعه کنید و با اصلاح سبک زندگی، مراقب سن بیولوژیکی خود باشید تا دوران سالمندی را با آرامش و با کمترین مشکلات سپری کنید.

بیشتر بخوانید:
جای خالی پزشک در منزل!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به مقالات